Az oregano olaj egészségre gyakorolt hatásai

Az oregano olaj egészségre gyakorolt hatásai

Az oregano vagy más néven szurokfű (Origanum vulgare L.) népszerű fűszer- és gyógynövény, amely egész Európában megtalálható. Íze olyan, mintha a majoranna és a kakukkfű keresztezéséből született volna. Sokan leginkább az olasz ételek egyik legismertebb alapanyagaként ismerik. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérülések gyógyítására használták. A középkorban szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől.

Az oregano olajat a növény leveleinek és hajtásainak légszárításával állítják elő. A szárítás után az olajat extrahálják és gőz-desztillációval bepárolják (1). Az olaj gazdag hatóanyagokban, mint például fenolokban, terpénekben és terpenoidokban. Ezek a molekulák erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és ők adják a jellegzetes illatot is (2):

 • Karvakrol: A leggyakoribb fenol az oregano olajban. Kimutatták, hogy képes, számos baktériumtörzs növekedését gátolni (3).
 • Thymol: Természetes gombaölő, támogatja az immunrendszert (4).

Az oregano olaj természetes antibiotikum

Egereken végzett vizsgálat eredményei szerint a szokásos baktériumok ellen az oregano olaj szinte ugyanolyan hatékony, mint egyes, nem specifikus antibiotikumok.

Az olajban található karvakrol segíthet a baktériumok leküzdésében. A Staphylococcus aureus baktériumok a fertőzés egyik leggyakoribb okai. Olyan betegségeket okoznak, mint például az ételmérgezés, vagy mint a bőrfertőzések. Az egyik külön vizsgálat kifejezetten arra indult, hogy vajon az oregano olaj képes-e javítani a Staphylococcus aureus-val fertőzött egerek túlélését. Az egerek egyik csoportja napokon keresztül oregano olajat kapott, míg a másik csoport tagjai antibiotikumot. Az oregano olajjal kezelt egerek közül 14-ből 6 egyed maradt életben (43%), míg az antibiotikummal kezelt egerek esetében 14-ből 7 egyed élte túl (50%) a fertőzést. Az oregano olajjal kezeltek túlélési aránya közel olyan magas volt, mint a rendszeres antibiotikumokkal kezelt egerek estében (5). A kutatások azt is kimutatták, hogy az oregano olaj hatékony lehet olyan baktériumokkal szemben is, amelyek antibiotikumokkal szemben már rezisztenssé váltak. Ide tartoznak például a Pseudomonas aeruginosa és az E. coli törzsek, amelyek mind a húgyúti és légúti fertőzések gyakori okozói (6, 7).

Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

Az oregano olajról bebizonyították, hogy képes csökkenteni a koleszterinszintet. Az egyik tanulmányban 48 enyhén magas koleszterinszintű ember kapott étkezési és életmódbeli-tanácsokat a koleszterinszint csökkentése érdekében. Harminckét résztvevő minden étkezés után 25 ml oregano olajat kapott. Három hónap elteltével azoknak, akik oregano olajat kaptak, alacsonyabb volt a LDL-koleszterinszintjük és a magasabb a HDL-koleszterinszintjük, mint azoknak, akiket csak táplálkozási és életmódbeli-tanácsokkal láttak el (8). Kimutatták, hogy a karvakrol, mely az oregano olaj fő vegyülete, segít csökkenteni a koleszterinszintet azokban az egerekben, amiknek 10 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet adtak. A magas zsírtartalmú étrend mellett karvakrolt kapó egereknek a 10. hét végén szignifikánsan alacsonyabb volt a koleszterinszintjük, mint azoknak az egereknek, akiknek csak magas zsírtartalmú étrendet adtak (9). Az oregano olaj koleszterinszint-csökkentő hatása a karvakrol és a thymol fenolok eredménye (10).

Erős antioxidáns hatású

Az oregano olaj nagyon gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok megvédik a testet a szabadgyökök által okozott káros hatásoktól. Úgy gondolják, hogy a szabadgyökök okozta károsodások szerepet játszanak az öregedésben és egyes betegségek, mint például a rák és szívbetegségek kialakulásában. A szabadgyökök mindenütt megtalálhatóak, tulajdonképpen az anyagcsere természetes termékei. Azonban mennyiségük különböző környezeti tényezők meglétekor, például cigarettafüst és légszennyező anyagok jelenléte miatt felhalmozódhatnak a szervezetben. Egy vizsgálat alkalmával összehasonlították a 39 általánosan használt gyógynövény antioxidáns tartalmát, és megállapították, hogy az oreganoban volt a legnagyobb antioxidáns koncentráció. A mérési eredmények alapján az oregano a többi vizsgált gyógynövények antioxidánsszintjéhez képest közel 30-szorosát tartalmazza, beleértve a kakukkfű, a majoranna és az orbáncfű antioxidánsszintjét is. Az oregano az alma antioxidáns szintjének 42-szerese, a fekete áfonyáénak pedig 4-szerese. Úgy gondolják, hogy ez elsősorban rosmaring-sav tartalmának köszönhető (11).

Segíthet a Candida kezelésében

Az Candida a sarjadzó-gombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet. Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez. Ártalmatlan is lehet, de a túlszaporodása bélproblémákat és fertőzéseket, vagy akár afták kialakulását is okozhatja. A legismertebb élesztőt Candida-nak hívják, amely az élesztőfertőzések leggyakoribb oka világszerte (12). A kémcsőben végzett vizsgálatok során az oregano olaj hatékonynak bizonyult öt, különféle típusú Candida ellen mint például azok, amelyek a szájban és a hüvelyben fertőzéseket okoznak. Valójában hatásosabb, mint bármely más ebben a témában vizsgált illóolaj (13). A kémcsőben végzett vizsgálatok azt is megállapították, hogy a karvakrol, nagyon hatásos az orális Candida ellen (14). A Candida élesztőgomba magas szintjét egyes bélbetegségekkel, például Crohn betegséggel és fekélyes vastagbélgyulladással is összefüggésbe hoznak (15). Az oregano olaj hatékonyságának 16 különböző Candida törzsön kémcsőben végzett vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy az oregano olaj jó alternatíva lehet a Candida fertőzések kezelésére (16).

Javíthatja a bél egészségét

Az oregano számos szempontból előnyös lehet a bél egészségére. A bél problémák gyakori kóros tüneteit, mint például a hasmenés, a fájdalom és a puffadás, gyakran okozhatják a bélben lévő/élő paraziták. Az egyik vizsgálatban 14, parazitafertőzésben szenvedő embernek 600 mg oregano olajat adtak. A hat hétig tartó napi kezelés után az összes résztvevőnél csökkent a paraziták jelenléte, és 77%-uk teljesen meggyógyult. A vizsgálatban résztvevők a tünetekkel kapcsolatos bélprobléma és egyben fáradtságérzet csökkenését is tapasztaltak (17).

Az oregano olaj segíthet védelmet nyújtani „szivárgó bél” szindróma esetén is. Ez a jelenség, akkor fordul elő, amikor a bélfal megsérül, ezzel lehetővé válik a baktériumok és méreganyagok véráramba jutása. A sertésekkel végzett tanulmányban az oregano olaj megvédte a bél falát a károsodástól és megakadályozta, hogy „áteresztővé” váljon. Ezzel együtt csökkent az E. coli baktériumok száma is a bélben (18).

Gyulladáscsökkentő hatású

A szervezetben jelenlévő különböző gyulladások hosszútávon káros egészségügyi hatásokat okoznak. A kutatások kimutatták, hogy az oregano olajban lévő hatóanyagok képesek csökkenteni ezeket a gyulladásokat. Az egyik tanulmány megállapította, hogy az oregano olaj és a kakukkfűolaj csökkentette a gyulladásos markereket az egerek vérében, amikben mesterségesen indukált vastagbélgyulladást okoztak (19). A karvakrol, az oregano olaj egyik kulcsfontosságú komponense, és gyulladáscsökkentő hatású. Az egyik vizsgálat közvetlenül a karvakrol különböző koncentrációit alkalmazta az egerek duzzadt, gyulladt mancsán vagy fülén. A karvakrol használata 35–61%-kal csökkentette a mancs duzzanatát, a fül duzzanatát pedig 33–43%-kal (20).

Segíthet a fájdalom enyhítésében

Az oregano olaj fájdalomcsillapító tulajdonságait is vizsgálták. Egy egerekkel végzett vizsgálatban fájdalomcsillapító hatását vizsgálták a szokásos fájdalomcsillapítókkal és illóolajokkal összehasonlítva. Megállapították, hogy az oregano olaj szignifikánsan csökkentette az egerek fájdalmát is, hasonló hatású, mint a fenoprofen és a morfin általánosan használt fájdalomcsillapítók. A kutatás szerint ezeket az eredményeket valószínűleg az oregano olaj karvakrol tartalma okozta (21). Egy hasonló tanulmány megállapította, hogy az oregano olaj nemcsak csökkentette a patkányok fájdalmát, de a válasz dózisfüggő is. Vagyis minél több oregano olajat adtak a patkányoknak, annál kevésbé tűntek fájdalommal küszködőnek (22).

Segíthet a rák elleni küzdelemben

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a karvakrolnak lehetnek rák ellenes tulajdonságai. A kémcsövekben lévő rákos sejtekkel kapcsolatos vizsgálatokban a karvakrol ígéretes eredményeket mutat a tüdő-, máj- és emlőrákos sejtekkel szemben. Megállapítást nyert, hogy gátolja a sejtek növekedését, sőt a rákos sejtek halálát okozza (23, 24, 25). Noha ez ígéretes kutatás, még nem végeztek kutatásokat embereken, ezért további kutatásokra van szükség.

Segíthet a fogyásban

Az oregano olaj karvakrol tartalmának köszönhetően segíthet a fogyásban. Egy vizsgálatban az egerek egyik csoportját normál étrenddel, a másikat magas zsírtartalmú táplálékkal, a harmadik csoport tagjait pedig magas zsírtartalmú étrenddel és oregano olajjal táplálták. Azok az egerek, amelyek karvakrol-t is kaptak a magas zsírtartalmú étrend mellett, szignifikánsan kevesebb testtömeget és testzsírt szereztek, mint azok, amelyeket csak a magas zsírtartalmú étrenddel táplálták. Ezen kívül úgy tűnt, hogy a karvakrol megfordítja azon események láncát, amelyek, a zsírsejtek kialakulásához vezethetnek (26). A kapott eredmények ismeretében további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy az oregano olaj szerepet játszik a fogyásban. Érdemes lehet kipróbálni az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód részeként.

Az oregano olaj hatásos lehet egyéb körülmények között a bakteriális és gombás fertőzések, gyulladások és fájdalmak ellen is. Magasabb az antioxidáns tartalma, mint a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek, tele van fenoloknak nevezett erős hatású vegyületekkel. Összességében úgy tűnik, hogy számos egészségügyi előnye van, és hasznos lehet természetes kezelésként néhány általános egészségügyi panasz esetén.

Forrás:

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0972060X.2007.10643545
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378109704004811
 3. Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives. – Nostro A, Papalia T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22044355
 4. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0947-2
 5. Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. – Preuss HG, Echard B, Dadgar A, Talpur N, Manohar V, Enig M, Bagchi D, Ingram C – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20021093
 6. The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. – Sienkiewicz M1, Wasiela M, Głowacka A – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23484421
 7. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. – Lambert RJ, Skandamis PN, Coote PJ, Nychas GJ – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11556910
 8. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. – Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19094443
 9. Carvacrol Protects against Hepatic Steatosis in Mice Fed a High-Fat Diet by Enhancing SIRT1-AMPK Signaling. – Kim E1, Choi Y, Jang J, Park T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23533470
 10. The effects of essential oils and aqueous tea infusions of oregano (Origanum vulgare L. spp. hirtum), thyme (Thymus vulgaris L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.) on the copper-induced oxidation of human low-density lipoproteins. – Kulisić T, Krisko A, Dragović-Uzelac V, Milos M, Pifat G – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17469764
 11. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. – Zheng W, Wang SY – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11714298
 12. Candida infection and colonization among trauma patients. – Manolakaki D, Velmahos G, Kourkoumpetis T, Chang Y, Alam HB, De Moya MM, Mylonakis E – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178472
 13. n vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. – Pozzatti P, Scheid LA, Spader TB, Atayde ML, Santurio JM, Alves SH – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18997851
 14. In vitro activities of natural products against oral Candida isolates from denture wearers. – Marcos-Arias C1, Eraso E, Madariaga L, Quindós G – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118215
 15. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization. – Carol A. Kumamoto – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163673/
 16. In vitro activity of origanum vulgare essential oil against candida species – Marlete Brum Cleff, Ana Raquel Meinerz, Melissa Xavier, Luiz Filipe Schuch, Mário Carlos Araújo Meireles, Maria Regina Alves Rodrigues and João Roberto Braga de Mello – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768597/
 17. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. – Force M1, Sparks WS, Ronzio RA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10815019
 18. Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model – Yi Zou, Quanhang Xiang, Jun Wang, Jian Peng and Hongkui Wei – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4903144/
 19. Effects of a Combination of Thyme and Oregano Essential Oils on TNBS-Induced Colitis in Mice – Alexandra Bukovská, Štefan Čikoš, Štefan Juhás, Gabriela Il’ková, Pavol Rehák, and Juraj Koppel – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2233768/
 20. Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. -Silva FV, Guimarães AG, Silva ER, Sousa-Neto BP, Machado FD, Quintans-Júnior LJ, Arcanjo DD, Oliveira FA, Oliveira RC – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22892022
 21. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291099-1573%28199606%2910%3A4%3C342%3A%3AAID-PTR832%3E3.0.CO%3B2-W
 22. Antinociceptive Effect of Aqueous Extract of Origanum vulgare L. in Male Rats: Possible Involvement of the GABAergic System. – Mohammad Reza Afarineshe Khaki, Yasamin Pahlavan, Gholamreza Sepehri, Vahid Sheibani and Bahare Pahlavanc – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813232/
 23. Effects of Carvacrol on a Human Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Cell Line, A549 – A. Tansu Koparal and Melih Zeytinoglu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3449592/
 24. Anti-proliferative and pro-apoptotic effect of carvacrol on human hepatocellular carcinoma cell line HepG-2 – Qing-hua Yin, Feng-xiang Yan, Xu-Yu Zu, You-hua Wu, Xiao-ping Wu, Ming-chu Liao, Shu-wen Deng, Lei-lan Yin, and Ying-zhi Zhuangcorresponding – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261448/
 25. Anti-proliferative effects of carvacrol on a human metastatic breast cancer cell line, MDA-MB 231. – Arunasree KM – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096548
 26. Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. – Cho S, Choi Y, Park S, Park T – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21447440
Scroll to Top