Gránátalma a szív egészségéért

A legnagyobb változást az ipari forradalom hozta: -megváltoztak a táplálkozási és életmód tényezők/szokások: szegénység és bőség betegségei: transz zsírok, növényi olajok, gyulladás, zsigeri zsírok. Étrendünk az ipari forradalom kezdete óta nagyon sok zsiradékot tartalmaz.

Transz zsír,  olyan élelmiszerekben található meg, amelyek részlegesen hidrogénezett zsírokat tartalmaznak (pl. néhány sütemény, keksz), habár több európai ország minimumra csökkentette a transz zsírok szintjét a termékeikben. A transz zsír növelheti az LDL (rossz)-koleszterin szintjét. A telített zsíroktól eltérően a transz zsírok szintén a HDL (jó) koleszterin szintjének csökkenéséhez vezetnek vagy emelik a vér trigliceridszintjét, mindkettő összefügg a megemelkedett CHD- (szívkoszorúér-betegség) kockázattal. Ezek a negatív hatások a transz zsírok hosszan tartó napi 5-10 grammos bevitelekor lépnek fel 4,5

Érbelhártya gyulladások és merevvé válik  a sejtmembrán

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának diétáról, táplálkozásról és rákról szóló 1982-es jelentése volt az első olyan beszámoló, amely felvetette az étrendi zsírok és a rosszindulatú daganatok kapcsolatának lehetőségét. Ez volt az első eset, amikor a rák megelőzése érdekében a kalória bevitel 30 %-ánál húzták meg az étrendi zsírok bevitelének felső határát.
Az ún. Kína tanulmányban rávilágítottak arra, hogy az állati fehérjékben és zsírokban gazdag étrend összefüggésben van a reproduktív hormonok magas szintjével, és az első havi vérzés korai időpontjával, amely azért lényeges, mert ezek a tényezők szoros összefüggésben vannak az emlőrák kialakulásának kockázatával.

Az általánosan elterjedt “modern” étrend tápanyag arányai krónikus gyulladásos folyamatokat idéznek elő a szervezetben.

Szív-és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető haláloki tényezők között állnak [Ref. 2]. Emiatt a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésére alkalmas étrend-módosítások bevezetése (például gránátalma vagy gránátalma eredetű termékek felhasználása) jelentős jótékony hatást gyakorolnak az emberi egészségre, a hosszú élettartamra, ezáltal a társadalom egészére.

Szív és érrendszeri megbetegedések:

  • Magas vérnyomás: 2008-ban 8 millió ember halt meg a világon

EU-ban 60 %-kal gyakoribb, mint az USA-ban

  • Stroke: Mo-on 18000 ember halt meg, ennek az egynegyede 60 év alatti férfi
  • Szívinfarktus: USA: évente 1,6 millió beteg, ebből 600.000 elhunyt egy éven belül. Mo-on 28.000 beteg, ennek fele egy éven belül elhalálozott.

Preklinikai kutatás a gránátalma érvédő hatásáról

A gránátalma olyan gyümölcs, amelyet ősidők óta élelmiszerként és gyógyszerként használnak, különösen Közép-Ázsiában, Indiában, a Földközi-tenger térségében és a Közel-Keleten. Különböző társadalmak, például a rómaiak és az ókori Egyiptom nagyra értékelték, és kiemelik, hogy szimbolikus jelentőséggel bír a különböző vallásokban, beleértve a buddhizmust, a kereszténységet, az iszlámot, és a judaizmust. Így például az ókori Egyiptomban gránátalmát festettek falakra és sírokra, hogy a halál utáni életet jelképezzék, és a Biblia Ószövetsége is dicsérte, mint „termékenységet, bőséget és szerencsét hordozó szent gyümölcsöt”.

A gyümölcs vörös színe a polifenoloknak (tanninok, kvercetinek, antociánok valamint az ellegsav) köszönhető, amelyek antioxidánsként működnek antikacinogén, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatásuk van.

Az eddig végzett preklinikai kutatások rámutatnak a gránátalmának a szív- és érrendszerre gyakorolt számos védő hatására, például csökkenti az oxidatív stresszt és a vérlemezke-aggregációt, pozitív hatást gyakorol az endothelsejtek működésére (amelyet a NO-szint növekedése és a vércukorszint csökkentése közvetít), gyulladáscsökkentő, csökkenti a makrofágok lipidfelvételét és befolyásolja a vérnyomás szabályozását.

Fontos megemlíteni, hogy a felsorolt érvédő hatások mellett a gránátalma és bioaktív összetevői védőhatást is mutatnak a vegyszerek vagy gyógyszerek által kiváltott toxicitás ellen. Antibakteriális, gombaellenes, antiproliferatív és rákellenes hatásokról is beszámoltak.

Antioxidáns, antikarcinogén hatás

A gránátalmalé háromszor nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint más jól ismert antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező italok, mint például a vörösbor és a zöld tea [Ref. 3].

A gránátalma gyümölcsei- és magjai-, valamint a növény más részeivel kapcsolatban (például virágokat, leveleket, gyümölcshéjakat) különféle preklinikai kutatásokban bebizonyították, hogy gazdagok számos olyan bioaktív vegyületben, amelyek felelősek a kimutatott biológiai aktivitásokért.

A gránátalma fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyeihez tudományosan kapcsolódó legfontosabb fitokemikáliák közé tartozik többek között az ellagsav, a hidrolizálható tanninok (gallotanninok és ellagitanninok), valamint a különféle flavonoidok, antocianinok és proantocianidinek. Ezek bizonyítottan daganatmegelőző hatással bírnak. Ami a vizsgált rákellenes hatást illeti, sok tanulmány foglalkozott a gránátalma lehetséges védőhatásával a prosztatarák összefüggésében.

Megakadályozzák a tumorok növekedését és az áttétek képződését: kutatások szerint a gránátalma hatóanyagai megakadályozzák egyes daganattípusok növekedését, főként a bőrrák, emlőrák, dohányzás okozta tüdődaganat, méhnyakrák és a prosztatarák esetében bizonyult hatásosnak.

A Wisconsin Egyetemen elvégzett kísérlet igazolta, hogy a gránátalma képes volt meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Mindez főképpen ellagsav tartalmának köszönhető, amely antikarcinogén hatással rendelkezik. (Az antikarciogén kifejezést használják minden olyan anyagra, amely csökkentheti a daganat súlyosságát és előfordulását.)

Bizonyított, hogy a daganatos sejtek főként cukorból táplálkoznak. A gránátalmában lévő ellagsav a gyümölcsben lévő fruktózhoz kötődik, ezért a mutálódott rákos sejtekbe is több ellagsav kerül.

A dél-karolinai Hollings Rákkutató Intézetben egy 9 évig tartó kísérletsorozat végén szintén arra jutottak, hogy a gránátalmában is jelenlévő ellagsav méhnyakrákos betegek esetén képes volt megállítani a tumor növekedését azáltal, hogy 48 órán belül meggátolta a rákos sejtek további osztódását és 72 órán belül természetes sejthalált tapasztaltak a mutálódott sejtek esetében. A megfigyelést elvégezték mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, -és prosztatarákos betegek esetében is, és hasonló eredményeket tapasztaltak.

Hormonrendszerre gyakorolt hatás:

Nők esetében megnövekedhet az ösztrogén szint (pl. menopauza, endometrózis, policisztás ovárium szindróma). A gránátalma kedvezően befolyásolja az ösztrogén szintet, mert igen gazdag fitoösztrogénben. A fitoösztrogének enyhítik a változáskori tüneteket. Antiösztrogén hatással is rendelkeznek, ami révén fékezik a zsírsejtek saját ösztrogéntermelését. A gránátalma aromatáz enzimet tartalmaz, mely egy olyan enzim, amely segítséget nyújthat az ösztrogén szintet visszaállítani a természetes egyensúlyba.

Humán vizsgálatok a gránátalma érvédő hatásáról

Számos humán tanulmány vizsgálta már, hogy a gránátalma hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ezekben a vizsgálatokban a gránátalma összességében jó biztonsági profillal rendelkezik, bár hosszabb ideig vagy nagy mennyiségben használva bizonyos enyhe mellékhatások (például hasmenés) is előfordulhatnak.

A magasvérnyomás jelentős tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a gránátalmalé napi fogyasztása 2 hétig csökkentette a szisztolés vérnyomást [Ref. 4]. Ugyanez a kutatócsoport arról is beszámolt, hogy a gránátalmalé hosszabb ideig tartó (3 évig tartó) fogyasztása szintén jelentősen csökkentette a vérnyomást, valamint az LDL-koleszterinszintet és csökkentette az érszűkület valószínűségét. [Ref. 5].

Három másik humán vizsgálat is beigazolta a gránátalmalé vérnyomás csökkenő hatásását. [Ref. 6; Ref. 7; Ref. 8].

Csökkenti a vérplazma triglicerid [Ref. 13], koleszterin [Ref. 14] szintjét, emellett állatkísérletek [Ref 15],[Ref. 16.] és humán vizsgálatok is igazolják, hogy akadályozza a koleszterin oxidációját[Ref.17] – ami az érelmeszesedés első lépése.

Napi 150 ml gránátalmalé két hét után szignifikánsan csökkentette magasvérnyomásos betegek vérnyomását. [Ref. 18.],[Ref.19]. Természetes nitráttartalmánál fogva javítja a szöveti vérátáramlást.

Egy másik humán vizsgálatban a különböző vérparamétereket vizsgálták (például a C-reaktív fehérje, CRP szérumkoncentráció), amelyek a gyulladáshoz kapcsolódnak, ami az érelmeszesedés másik fő tényezője, és a gránátalmalé fogyasztását követően fenti paraméterek szignifikáns csökkenését igazolták. [Ref. 7; Ref. 9]. Napi 250 ml gránátalmalé elfogyasztása 12 héten át 30 – 32 % -al csökkentette krónikus gyulladásban szenvedő betegek gyulladás markereit (CRP és IL-6) a vérplazmában [Ref.12]. Szintén antioxidánsai felelősek a szív- és érfalvédőérelmeszesedésgátló hatásáért.

A gránátalma levét tanulmányozták prosztatarákos betegek esetében is, és fogyasztása jelentős javulást eredményezett a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjében, amely a betegség progressziójával kapcsolatos fontos marker [Ref. 10].

A gránátalmalé mellett egy másik gránátalma eredetű termék, amelyet szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggésben embereken is tanulmányoztak, a gránátalma héjának hidroalkoholos kivonata, amelyről egy közelmúltban végzett kettős vak vizsgálat szerint csökkentette a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket magas vérzsírszinttel rendelkező elhízott nőknél. [Ref. 11].

Következtetés

A gránátalma, az élelmiszerként és gyógyszerként való ősi felhasználási múlttal rendelkező gyümölcs, tudományosan bizonyítottan gazdag forrása a különféle természetes bioaktív vegyületeknek.

Számos kutatás utal arra, hogy a gránátalma összetevői szívvédő hatást fejtenek ki, csökkentik az oxidatív stresszt, kedvezően befolyásolják a makrofágok, endothelsejtek és vérlemezkék működését, ellensúlyozzák a lipidoxidációt, értágító hatásúak, csökkentik a vércukorszintet, valamint a vérnyomást.

Humán klinikai vizsgálatok alátámasztják a gránátalmalé fogyasztás szív- és érrendszeri előnyeit, különösen erős bizonyítékok állnak rendelkezésre a vérnyomáscsökkentő hatásra. Hasonlóképpen, humán vizsgálatok azt is jelzik, hogy a gránátalmalé jótékony hatással van a prosztatarákra. A szív- és érrendszeri betegségek és a prosztatarák összefüggésében eddig elvégzett klinikai vizsgálatoknak összességében ígéretesek az eredményei.

Az eddig elvégzett számos in vitro , állatmodelleken és emberen végzett tudományos vizsgálat összesített eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma étrendi alkalmazása a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a magas vérnyomás és a perifériás artériás betegségek, koszorúér betegségek megelőzésében és kezelésében jótékony hatásokkal járhat.

Gránátalma egészségre gyakorolt hatásai  – Hivatkozások/Referenciák

>>

Scroll to Top