Miből lesz a természetes D3

A tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin hiányban szenved. A médiában hiába esik sok szó a D-vitamin pótlásának fontosságáról, a legtöbbször arról, hogy kinek és milyen D-vitamin célszerű szedni, nem írnak. Mint ahogy arról sem, hogy receptre bárkinek felírható, gyógyszertárban kiváltott D-vitamin töredékbe kerül, mint ha csak bevásárlás közben leemelünk valamilyen készítményt a polcról.

2013-ban készült el a Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése. A vizsgálatok szerint a tél végére a magyar emberek 95 %-a volt D-vitamin hiányos. A becslések alapján országosan legalább 100.000 gyermeknek van extrém mértékű D-vitamin hiánya. (itt elérhető magyar szakmai ajánlás )

November 1 és március 30 között mindenkinek szednie kell hazánkban!

A D-vitamin hiány jelentősen növeli a halálozást, a vastag-és emlőrák, a szív-és érrendszeri betegségek esélyét, továbbá csökkenti a fogamzó képességet. Alacsony D-vitamin szintnél gyakoribbak egyes autoimmun betegségek és a banális fertőzések is, pl infulenza. Az 1-es típusú cukorbetegek száma 20 évente megduplázódik. Finnországban 1964 óta a napi D-vitamin bevitel mennyiségét fokozatosan csökkentették 4000- 5000 NE-ről 400 NE-re. Ezzel egyidejűleg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma 350 %-kal nőtt az 1-4 éves korosztályban, 100 %-kal nőtt az 5-9 éves korosztályban, 50 %-kal nőtt a 14 éves korosztályban.  2006 óta, miután a hatóságok előtérbe helyezték, a kolekalciferollal történő táplálék kiegészítést, csökkent az 1-es típusú cukorbetegség száma. Az 1-es típusú cukorbetegség és asclerosis multiplex és a D-vitamin hiány közötti összefüggés egyre nyilvánvalóbb.

A D-vitamin befolyásolja az immunrendszer működését

A D-vitamin szerepe a veleszületett és adaptív immunitásban kulcsfontosságú.  Kimutatták, hogy az immunrendszer T-sejtjei a dendritikus sejtekkel való kölcsönhatás után modulálhatóak az 1,25-dihidroxi-D3-vitamin analóg segítségével. Egy kohorsz-vizsgálatban napi 2000 NE kolekalciferol alkalmazása mellett 78 %-kal csökkent az 1-es típusú cukorbetegség incidenciája. A D-vitamin javítja az inzulinszekréciót, megakadályozza a β sejtek pusztulását.

Az autoimmun betegségek, metabolikus szindróma, 2. típusú cukorbetegség mortalitásának kockázata  ≥ 100 nmol / 1 szérum D-vitamin szintre vonatkoztatva 1-re csökkent, ami rávilágított arra, hogy statisztikai hiba történt a napi D-vitamin bevitel  megállapításában, ezért az Endokrin Társaság Szakértői Bizottsága felhívta a hatóság figyelmét, hogy a javasolt napi beviteli szinteket meg kell emelni az alábbiak szerint: 1 éves korig 2000 NE, 1-18 éves korban 4 000 NE és 18 év felett 10 000 NE, kivéve a D-vitamin túlérzékenységben szenvedő egyéneknél. Természetesen az ajánlott dózisok bevitelénél figyelembe kell venni az étkezési szokásokat, a testtömeg indexet, életkort és bőrszínt. Az elhízott, idős és sötét bőr típusú emberek esetében nagyobb dózisú D-vitamin bevitel szükséges.

A D-vitamin hiány pandémiájának magyarázata

D-vitamin tartalékunknak csak a 20 %-a származik az étrendből. A fennmaradó 80 % szintézise a bőrben történi a napfény-expozíció hatására. Az UV-sugárzás szezonális ingadozása jelentős, és ez a 25(OH)D szintekben is megnyilvánul. Étrendünk és az étrendkiegészítők is tartalmaznak D-vitamint.

Az 1960 évek ajánlása 4000-5000 NE egység, viszont ekkor az étrend élő halakban, tojásban és friss tejben gazdag volt, ami azonban a jelenlegi étrendünkre nem jellemző, és az életmódunk is megváltozott. Kevés időt töltünk a szabadban. Magas faktorszámú napvédőket használunk a melanóma megelőzésére. Még a mediterrán országokban is, pl Görögországban is magas a D-vitamin hiány előfordulásának kockázata, uganis a napsugarak beesési szöge ősszel és tavasszal nem eredményez elegendő D-vitamin termelést.

A bőrből illetve étrendünkből származó D-vitamin a májba kerül, ahol az inaktív 25(OH)D-metabolittá alakul. Ebből képződik, főként a vesében az aktív, 1,25-dihydroxyvitamin-D (1,25(OH)D) származék. Egyéb szövetekben (pl. az immunrendszer vagy a bőr sejtjeiben) is jelen vannak az 1,25(OH)D formává való átalakuláshoz szükséges enzimek.

Az 1,25(OH)D elsődleges szerepe a szervezet kalcium-homeosztázisának fenntartása. Az alacsony serum Ca-koncentrációt a mellékpajzsmirigy receptorai érzékelik, és ennek hatására nő a PTH-elválasztás. Ez stimulálja a vesében az 1,25(OH)D képződését, mely növeli a bélben a kalcium-felvételt és negatív feedback révén csökkenti a PTH-elválasztást.

A kutatók nagy része úgy gondolja, hogy át kell értékelni, hogy mit értünk D-vitamin-hiányon, illetve optimális D-vitamin-ellátottságon. Az optimális szérumszint 75–100 nmol/l között van, és a 12,5 nmol/l alatti értéket súlyos D-vitamin-hiánynak minősítik (Mosekilde, 2008; Bischoff-Ferrari et al. 2006).

Miért került a D-vitamin ismét az érdeklődés középpontjába?

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó, nemcsak a csontanyagcserében érvényesül, de az egyik legfontosabb génregulátor. A kalcitriol (amely a D-vitamin szervezeten belül, főként a vesében kialakuló aktív, hormonhatást kifejtő formája) a D-vitamin-receptorhoz kötődve bejut a sejtmagba, és itt különböző génekhez kapcsolódva regulálja a megfelelő hírvivő ribonukleinsav- (mRNS) szintézist, szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását, befolyásolja az immunfunkciókat, az endokrin működést, az inzulin és a renin (a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim) produkciót.

Hiánya esetén megnövekszik számos krónikus megbetegedés kialakulásának a A D-VITAMIN HIÁNY JELENTŐSÉGE, TERMÉSZETES PÓTLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

Az Európai Bizottság nem ismeri el a D2 vitamint, mivel a D2 vitaminnak vannak a valós hatásai a szervezetben és nem a szintetikus D3 vitaminnak- önmagában a D3 vitamin rákkeltő, erre most már rengeteg bizonyíték van nem beszélve arról, amiből kivonják. 

A szintetikus D3 vitamint a farma találta ki hogy minél többet ártsanak vele. A szervezetben ugyanis nem a D3 vitamin hasznosul, hanem a D2-D3  2 lépéses hidrolízises folyamat, sőt az immun sejteken közvetlen D2 !!!! receptorok vannak, tehát, amiket a D3 vitaminnak tulajdonítanak pozitív hatások, azok a D2 vitaminra vonatkoznak, illetve arra a biokémiai folyamatra, ami a szervezetünkben lejátszódik a D2-D3 átalakulása közben.

A D2 forrásai kizárólag a gombák! Ez az egyik oka annak, hogy a szintetikus D3 vitamint nyomják mindenhol.

A D3-vitamin káros hatásairól. több mint 63 000 publikált tanulmány írtak le. A K2-vitamint hagyományosan nagy dózisú D3-vitaminnal vagy A-vitaminnal együtt veszik be, hogy segítsenek megelőzni és minimalizálni a nagy dózisok káros hatásait, mint például az artériák meszesedése, szívinfarktus.  A szintetikus D3-vitamint több forrás is állítja, hogy juhgyapjúból kivont lanolinból készül, nem természetes forrásból, például anyatejből vagy hagyományos forrásokból, például csukamájolajból származik. A természetes D-vitamin szulfátmolekulákat tartalmaz. A D-vitamint hagyományosan a nap UVB sugaraiból állítja elő a szervezet, amelyek kölcsönhatásba lépnek a bőrön belüli koleszterin-szulfáttal. Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a napfénynek és a csukamájolajnak védő hatása van a szív- és érrendszeri betegségek ellen. A szintetikus D-vitaminnak nincsenek szulfátmolekulái, állatkísérletek szerint a szintetikus forma károsíthatja az artériákat. Egy kontrollált vizsgálatban a sertéseknek adott szintetikus D-vitamin kóros károsodást mutatott a mellkasi aortában olyan sertéseknél, amelyek napi 11000 NE D3-vitaminnak megfelelő mennyiséget fogyasztottak; és az alacsonyabb, napi 2200 NE D3 dózisok súlyosbították az érelmeszesedést a magas zsírtartalmú étrenden lévő állatokban. A D3-vitamin-kiegészítőkkel végzett vizsgálatok csekély eltérést találtak a csontsűrűségben a placebo-csoport és a kezelt csoport között; az egyik D3-vitamint szedő csoportban nagyobb volt a törések száma, mint a kontrollcsoportban.

A szintetikus D3-vitamint 1984 óta regisztrálják rágcsálóirtó méreg hatóanyagaként: a Bell Laboratories által gyártott Terad3 Blox azt állítja, hogy termékük a csaliméreg-készítmények legújabb fejlesztéseit ötvözi, így rendkívül időjárásálló BLOX-ot eredményez a D3-vitamin hatóanyag előnyeivel. Több éves kutatás után a TERAD3 BLOX D3-vitaminnal elpusztítja az antikoaguláns-rezisztens patkányokat és egereket csökkent transzlokációval.

A természetben a gombáknak nagyon magas a D2 vitamin tartalmuk, ez mérhető egyébként, sőt UVB besugárzással fokozható is.

A D 2 és D 3 vitaminok pro hormonokként működnek (amelyek ezért nem rendelkeznek biológiai hatással), az egyetlen különbség a kettő között az oldalsó láncok szerkezete, és így a test azonos módon használja mindkettőt. Ergokalciferol (D-vitamin 2 ) forrása az ergoszterol, ami egy szteroid típusú vegyület, nagyrészt a gombák tartalmazzák, UV sugárzás hatására szintetizálódik. A Kolekalciferol (D-vitamin 3 ) szintén UV sugárzás hatására szintetizálódik  7-dehidrokoleszterinből, amely a  D 3 provitaminja.

A D2 és D3 vitaminok (a forrástól függetlenül) prohormonokként működnek.

Első sorban, a májban 2 lépéses enzimatikus hidroxilezés hatására lesz belőlük kalcitriol nevű hormon. (A D2 -ből a hidrroxiláz enzim hatására lesz  D3. Majd a D3-ból lesz a kalcitriol nevű hormon.)

Mind a két lépés szükséges ahhoz, hogy a megfelelő kalcitriol hormon képződjön, önmagában nem elég csak az egyik vagy csak a másik.

A második hely a vese. Azonban a konverzió sebessége homeosztatikus kontroll alatt van, mert a keringő parathormon koncentrációktól függ. Ezért az embereknek D 2 és D 3 vitamin kombinációjára van szükség, ahhoz, hogy a megfelelő hormon működés bekövetkezzen.

A D2-vel összefüggő redukció a 25 (OH) D3 szinten a teljes 25 (OH) D szinthez kapcsolódik, nem pedig D2-specifikus. A D2 lehet 25-hidroxilezettebb, mint D3. Ez azt jelenti, hogy a nem jöhet létre a D3 hidroxilezés, ha nincs a D2!!!!!!!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349454/

Forrás: Am J Clin Nutr. 2012 Jun; 95(6): 1357–1364.

Published online 2012 May 2. doi: 10.3945/ajcn.111.031070

Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis1,2,3

Laura TripkovicHelen LambertKathryn HartColin P SmithGiselda BuccaSimon PensonGemma ChopeElina HyppönenJacqueline BerryReinhold Vieth, and Susan Lanham-New

Scroll to Top